Cont-ex

Welke rol speelt ERP-software in de digitalisering van de arbeidswereld?

Geplaatst op

Er is tegenwoordig geen sector meer die de mogelijkheden van digitalisering niet benut. Toch haalt men er nog niet altijd het meeste uit. ERP-software biedt de mogelijkheid om bestaande processen te stroomlijnen en optimaliseren. Maar wat zijn ERP-systemen precies?

Definitie van Enterprise Resource Planning

Enterprise Resource Planning (ERP) biedt ondersteuning bij de centrale taak van iedere organisatie, namelijk: de middelen zo doelgericht en efficiënt mogelijk inzetten. De software brengt alledaagse processen overzichtelijk in kaart, zodat deze beter gemanaged kunnen worden. Op deze manier kan het bedrijf zijn potentie makkelijker benutten, gerichter implementeren en zodoende waardevolle middelen besparen, die vervolgens weer elders ingezet kunnen worden. Organisaties die gebruik maken van ERP-software kunnen zichzelf dus een significant voordeel geven ten opzichte van concurrenten die nog niet in het bezit zijn van dergelijke systemen.

Geschikte ERP-software vinden

U moet ervoor zorgen dat het systeem voldoet aan de door u gestelde eisen en de processen duidelijk in kaart kan brengen. Alleen dan haalt u het meeste uit uw ERP-software. Het is echter nog belangrijker om voorafgaand zelf een goed beeld te hebben van uw eigen situatie, processen en voorwaarden.

Daarnaast is het van cruciaal belang om op zoek te gaan naar een leverancier die u van branchespecifieke software kan voorzien. Een systeem voor een accountantsbureau heeft totaal andere functionaliteiten nodig dan software voor een marktkramen verhuurder. Wilt u een beter beeld krijgen van de vereiste functionaliteiten binnen uw branche? Klik dan hier om per sector meer te lezen over branchespecifieke ERP-software.

Kijk eerst in de spiegel

Net als ieder ander project moet het ERP-project starten met een goede inventarisatie: waar bevinden wij ons op dit moment en wat hopen we uit het project te halen? Het is aan te raden om een specificatieblad samen te stellen om deze vragen te kunnen beantwoorden. Dit stelt u in staat om alle specifieke eisen op te sommen en te bundelen. Het vormt de basis voor potentiële aanbieders om te beslissen of zij uw project kunnen begeleiden en uiteindelijk implementeren. Als u dus op zoek bent naar een (nieuw) systeem, dient u eerst in de spiegel te kijken voordat u de markt op gaat. Dit bepaalt uiteindelijk of uw ERP-project wel of geen succes zal zijn.

Digitale woestijn

Af en toe wordt de huidige arbeidswereld nog een ‘digitale woestijn’ genoemd. Het heeft deze naam te danken aan het feit dat veel organisaties veel meer uit de potentie van digitalisering zouden kunnen halen. In de meeste sectoren kunnen bijna alle processen gedigitaliseerd worden, maar een gebrek aan financiële middelen of knowhow weerhoudt hen van een uiteindelijke implementatie.

Wat kost ERP-software?

Software voor Enterprise Resource Planning hoeft helemaal niet duur te zijn. Naast gratis software zijn er genoeg leveranciers die u tegen een relatief kleine vergoeding kunnen voorzien van een passende oplossing. Het is wel belangrijk om te benoemen dat u niet te zuinig zou moeten zijn als het op digitalisering aankomt. De aanschaf van nieuwe software is uiteindelijk namelijk een investering in de toekomst van uw eigen bedrijf.

Gerelateerde berichten

Wat zijn assessments?

In de wereld van werk en professionele ontwikkeling worden assessments steeds vaker gebruikt als een waardevol instrument om de capaciteiten,...

Lees meer

Over ons

Het is erg leuk om je mee te nemen lang de diverse tips en tricks om je business te innoveren. We nemen het graag met je door.

Contactgegevens

Via info @ cont-ex.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden